Колко коледни добавки за пенсионерите струва полетът с държавния самолет за партийно мероприятие на Европейската народна партия (ЕНП) в Загреб, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова премиера Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

„Самозабравянето, чувството за безнаказаност, самодържието, което демонстрирате, вчера бе описано в Европа. Първата снимка показва младият Себастиан Курц, пътуващ в икономична класа на общите авиолинии. На втората има възможност да видим и пристигането на българския премиер Бойко Борисов, който реши да дойде в Загреб с държавната птица, способна да превози повече от 150 пасажери. Това е самолет, носещ националните символи на Република България, пишат хърватски медии”, уточни Нинова.

Борисов ѝ напомни, че Себастиан Курц в момента не е държавен лидер. „Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този „Фалкон” и беше свободен само „Eърбъс”. Но нека напомня, че този тогава ненужен самолет на държавата от 100 млн., а бяха докарани и два такива, ние с мъка върнахме единия, а понеже ми задават и въпроса колко струва на президента Радев да отиде с него до Китай, затова са купувани тези самолети и то от вас. Те са за това, пътуват делегации, пести се време и т. н.”, отговори Борисов.

Той заподозря завист у Нинова, че Мария Габриел е получила най-много гласове за зам.-председател на ЕНП. Лидерът на БСП уточни, че проблемът е в това, че конгресът на ЕНП е партийно, а не държавно събитие и тя лично не се дразни, когато българи заемот високи постове.

По програма питането на Нинова беше за влизането на България в Шенген и дали въобще се работи по този въпрос. Изпълнили сме всички критерии, всички признават, че сме ги изпълнили, и ме ядосва, че не е факт, отговори премиерът.

На въпрос на Корнелия Нинова какво е казал холандският външен министър Стеф Блок при посещението си през юни в София за Шенген министър-председателят отговори: „Холандия не съгласна за приемането ни в Шенген по егоистични съображения. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, емигрантите, които влизат в Гърция по 2000 на ден, ще стигат до Холандия. С Холандия сме в перфектни отношения – сега купуваме от тях два бойни кораба, допълни той.

По повод искането на оставка на правителството, обявено в декларация на Корнелия Нинова малко по-рано в парламента, Борисов  обърна внимание, че за разлика от Нинова, два пъти е обещавал и си е подавал оставката. Но все пак в къщата на обесения не се говори за въже, каза лидерът на ГЕРБ, като намекна за обявената, но оттеглена оставка на Нинова като лидер на БСП.

„По въпроса за оставките – излъгах не един милион българи, а вас и няколко бизнесмени в България? Искате ли да ви кажа няколко имена и колко пари хвърлихте върху това да ме смените в БСП. Няма да овладеете БСП, поне в скоро време”, отговори Нинова.

По-късно от ГЕРБ поискаха от Корнелия Нинова да посочи кои са тези бизнесмени. И допълниха, че ако се окаже че няма такива хора, това означава че има режисиран план, за да  се изкара жертва преди директния избор на нов лидер на БСП.