Мария Габриел стана първи заместник на Доналд Туск в най-голямата европейска партия – ЕНП.  

Българката получи най-голяма част от гласовете на делегатите - 442. Така тя става втори човек в партията след новоизбрания председател Доналд Туск. На срещата в Загреб лидерите приеха спешна резолюция за Западните Балкани.

Двама източноевропейци получиха най-голям вот на доверие за реформи в ЕНП и Европа.

„Ще останем водеща сила за предизвикателствата, пред което сме изправени- от климатичните промени, цифровизацията и подкрепата, която получихме за приоритерите, дадени като заявка от мен- образование, иновации, научни изследвания”, заяви Мария Габриел.

Приоритет за ЕНП остават и Западните Балкани. В спешна резолюция лидерите призовават ЕК за бързи действия по разширяването.

„Ние вярваме, че всички шест държави от Западните Балкани имат европейска перспектива. Тези шест държави са по пътя към Европа, но с много различни скорости. Северна Македония специално много заслужи, за да започне преговорите”, отбеляза Дейвид Макалистър- председател на външната комисия в ЕП. 

Темата е обсъдена и с македонската делегация на ВМРО-ДПМНЕ.

„За да може една страна да върви към ЕС и НАТО, всички партии в тази държава трябва да са го декларирали. Да са го приели. Антибългарската риторика не само да бъде забравена, а да са убедени, че не е вярна”, посочи българският премиер Бойко Борисов.

Сред темите в  разговорите между лидерите бе и подкрепата за приемането на България в Шенгенското пространство.

През следващите месеци Загреб и София ще координират действията си по Европейска перспектива на Западните Балкани. През май в Хърватия се очаква среща на върха, а България и Северна Македония ще са домакини на среката по  Берлинския процес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!