Когато подадох оставка (пред пленума на БСП), не подозирах риска от разделение и разсипване на партията. Това каза в предаването „Тази сутрин” лидерът на левицата Корнелия Нинова по повод изненадващия отказ вчера да подаде оставка и пред конгреса на партията, с което официално щеше да се оттегли от председателския пост.

„Една седмица след оставката партията беше в ступор, който прерасна в гняв. Структури от страната и членове на софийска организация започнаха да връщат партийни книжки и да искат да напускат партията. Това ме притесни. Дадох си сметка, че това, което градихме три години, е пред разпад. Не подозирах такъв ефект и си дадох сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП. Предстоят местни избори, а ще отидем на тях разбити”, коментира Нинова.

Имало натиск върху делегати включително и чрез привикване в банки на хора с кредити, които били предупредени да внимават как ще гласуват на партийния форум, за да нямат проблеми с връщането на кредитите.

По думите ѝ за първи път в политиката казва едно, а прави друго и си дава сметка какво ще ѝ се излее на главата. „Трябваше да си преглътна егото и си, да понеса имиджови щети. Не беше лесно решение. Трябваше обаче да минимизирам щетите от тази криза, в която изпаднахме”, уточни Нинова. 

Тя попита защо хората от партията, които са я громили по телевизионните студия, не са се изказали пред конгреса, където е мястото. След речта ѝ вчера пред партийния форум, хората от вътрешната опозиция напуснали залата.

Нинова смята, че вчера на конгреса е получила подкрепа от съпартийците си и твърди, че това много я е заредило.

Относно предложението на ГЕРБ партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лев на глас тя каза:„Партийната субсидия трябва да се намали, но не бива да е 1 лев, защото това означава край на многопартийната система в България и диктатура на една партия”.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!