Корнелия Нинова остава лидер на партията. На извънреден конгрес тя оттегли оставката си, която подаде заради загубата на изборите през май. Така въпросът ще има ли нов лидер на столетницата изобщо не беше поставен. Не се стигна и до промяна на устава на червените.

Можем да се каже, че конгресът на БСП буквално свърши, преди да е започнал. Защото още в първия час настъпи пълен обрат в ситуацията.
Висшият форум на партията трябваше да констатира оставката на Корнелия Нинова и да започне избора на нов председател.

Нищо такова не се случи обаче, защото в драматична реч пред делегатите Корнелия Нинова обяви, че остава.

През последните дни призиви за изтегляне на оставката й се чуваха от местни организации, те бяха повторени и в залата.

Подготовката на конгреса течеше трескаво от седмици. А делегатите бяха открито разделени на два лагера – „за” и „против” Корнелия Нинова.
Едните искаха тя да оттегли оставката си и да остане на поста. Другите - да се промени устава и още днес БСП да има нов временен лидер.

Нинова до последно пазеше в тайна дали ще се оттегли.

„Скъпи другарки и другари, не го правя. Още не съм умряла, наследството не е открито. Предлагам точка две - констатиране на оставката да отпадне поради липса на такава”, заяви Корнелия Нинова.

Така изборът на нов лидер се отложи за догодина. Което вбеси вътрешната опозиция.

„Нищо не ме изненадва от Корнелия Нинова. Явно декларациите за последователност са несъстоятелни”, коментира Красимир Янков, БСП.

Така от дневния ред отпадна както оставката на председателя, така и идеята за промяна на устава. Все пак имаше политически доклад за отминалия вот.

„Загубихме изборите със 7 процента и разлика от 120 000 гласа, въпреки сътресенията в основния ни противник ГЕРБ”, заяви Валери Жаблянов, БСП.

„Важното е да се състои това, което упорито се избягва - сериозен и истински анализ за причините избори които са почти спечелени ги губим в крайна сметка”, каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Анализът обаче остава за след местните избори, когато започва подготовката за първия пряк избор на следващия председател на БСП.