Няма да внеса оставката си на 49-ия конгрес, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на Конгреса на партията.

„Още не сте се произнесли, но другари се самоиздигат за председатели вече. Други вече, без да са издигнати, се считат за такива и раздават кабинета на „Позитано”. Трети ме пратиха в миналото и даже приживе ми отредиха място в историята. Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кабинети, бизнес офиси и се сговаряхте, карахте как да разделите наследството след Корнелия Нинова да ви кажа: още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес”, заяви Нинова. 

Снимка: Ладислав Цветков

Тя пое цялата отговорност за загубата на изборите за Европейски парламент и подаде оставка на Пленум на партията на 28 май 2019 г. Оставката обаче трябваше да бъде потвърдена от Конгреса.

Днес трябваше да се реши кой и как ще управлява партията до изборите за нов председател, ако Нинова официално се оттегли от поста. 

Снимка: Ладислав Цветков

Денят започна със скандал между двете крила на левицата – „за” и „против” Корнелия Нинова. Едните искаха тя да си оттегли оставката. Другите – да се промени Уставът и още днес БСП да има нов лидер.

Снимка: Ладислав Цветков

Стигна се и до размяна на лични нападки от микрофоните, а още преди старта на конгреса основните лагери кръстосаха шпаги в кулоарите.

Още в първия час на Конгреса обаче Нинова сложи край и на плановете и за нов лидер, и на за промени в Устава. Тя каза, че е имало натиск върху делегатите, но не обяви от кого.

Освен лидерския въпрос БСП трябва да приеме и равносметка за загубените европейски избори.