Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) остава частично в БАН, съобщи проф. Христомир Брънзов след решението на ОС на БАН. Той уточни, че се започва много дълга процедура за излизането му, като определи настоящото решение за напълно неработещо.

„Очевидно НИМХ остава в БАН, с какъв състав не е ясно. Къде отиват активите и пасивите на НИМХ, както и името на института, което е дадено от правителството, не се знае”, коментира още Брънзов.

Той допълни, че излизането на НИМХ е възможно ако правителството писмено потвърди, че НИМХ иска да излезе от БАН. Според Брънзов именно правителството трябва да вземе „някакво решение, защото ще започне пълен разпад на структурата”.

„Не можем да функционираме без инфраструктурата, която е създадена и това са пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа”, коментира още Брънзов. Той уточни, че няма срокове за създаването на комисия или работна група по темата.

„НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата”, заяви той. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН. По думите му институтът е блокиран за външни хора, а всички, имащи право да заемат длъжността „изпълняващ директор на НИМХ”, отказват да я поемат.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни какво означава „частично” изваждане на НИМХ от БАН – прогнозата за времето вече няма да е към Академията, но друга част от института остава.

„Смятам, че до голяма степен е загуба и за двете страни, надявам се ползата да бъде по-качествена оперативна дейност в полза на държавата”, коментира проф. Славчева.

Тя отбеляза, че е била декларирана 94% подкрепа от работещите в НИМХ за излизане от Академията, но има учени и служители, които не искат да направят това.

„Гласуваха „За” нашето излизане, но вътре с едни уточнения, които на мен не ми звучат добре”, заяви метеорологът Анастасия Стойчева.

Синоптиците се притесняват кой ще е новият им директор, защото предишният беше уволнен от БАН, а новият също трябва да бъде посочен от Академията, въпреки че от днес частично не са част от нея.