Продължава кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Синоптиците очакваха правителството да реши спора им с Българската академия на науките (БАН).

От позиция на НИМХ от вчера стана ясно, че синоптиците не са приели предложението на ръководството на БАН за промени във финансирането на института и настояват да се отделят от академията. Според метеоролозите предложението на БАН запазва сегашното статукво.

До разговори между НИМХ и БАН се стигна след поредните протести на метеоролозите и заплахата да спрат работа заради липсата на адекватно финансиране. След последните протести премиерът Бойко Борисов даде срок на двете страни да се разберат до 22 август.

След този срок синоптиците продължават да настояват за отделяне от Академията на науките.

„Ако правителството реши да изгради национална хидрометеорологична служба на основата на института, ние не сме против. Има и учени, които биха искали обаче да останат в БАН и ние не можем да се лишим от тях. Има проекти, под които стои името на БАН. Ние не сме против хидрометеорологична служба на базата на института към правителството, но сме против да бъде преместен от догодина някъде другаде”, повтори председателят на БАН проф. Юлиан Ревалски.

„Не могат да бъдат задържани насила тези, които искат да напуснат БАН. Засега не говорим за законодателни решения, но ако се стигне до извеждане на института, ще трябва да има нормативна уредба от народното събрание. Все още дебатът е на ниво правителство”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Най-вероятно при това положение институтът ще бъде прехвърлен към Министерството на образованието.