Метеоролозите от Българската академия на науките (БАН) изпратиха гневно писмо да премиера Бойко Борисов. Те искат тяхната структура да напусне академията, защото е недофинансирана. Синоптиците се оплакаха, че отпуснатите допълнителни средства за БАН не са били разпределени справедливо.

Вече половин година метеоролозите протестират срещу недостига на средства за заплати. Днес те ще се срещнат с премиера Борисов и с министъра на образованието Красимир Вълчев, за да обсъдят преминаването на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Министерството на образованието.  

Председателят на БАН проф. Юлиан Ревалски обяви в интервю за предаването „Тази сутрин”, че от академията са против преминаването на целия институт по метеорология – с с всички хора и с цялата база, към едно министерство. Може да има някаква Национална хидрометеорологична служба към правителството, уточни той.

Проф. Ревалски призна, че от отпуснатите 15 млн. лв. допълнително за БАН малък процент е отишъл към НИМХ. Причината била критериите, по които се разпределят средствата, които дават приоритет на научната дейност. При тях научната дейност е 1/7, уточни председателят на БАН.

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обяви пред bTV, че техните искания са добре аргументирани и са готови да ги защитят. По думите му тази година дори не са им отпуснати средства за заплащане на нощния труд, а 220 души от института работят на денонощен режим.

Вижте повече във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!