В района на Община Струмяни е застрашен газопроводът България-Гърция.

„Прави се всичко възможно той да бъде защитен. Последната оценка е, че работите, които са предприети, към момента са задоволителни“, каза на брифинг главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, след заседание на Националния щаб за защита при наводнения.

Всички язовири на територията на страната са под контрол. Три или четири язовира преливат през преливниците, тоест всичко е контролирано. Няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Изключение прави този над Костинброд. Там е започнало възстановяване на преливника.

„В момента се строят диги, в това число пясъчни. Столична община разполага и с модерни водни диги, които вече са изградени“, каза Николов.

Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България. Най-напрегната е ситуацията в Община Нови Искър. В село Мировяне река Блато е покачила много нивото си и се е наложило да се строят диги.

„Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота на хората, но нашите хора са готови да помогнат“, каза още комисар Николов.

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма.

В Радомир има наводнение няколко къщи. Помпената станция за питейни води е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално няколко дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция.

В Батановци няколко къщи са засегнати. В момента водите са от река Конска, които са наводнили полето и къщи.

Към настоящия момент няма бедстващи хора, ситуацията е стабилна, каза от своя страна вътрешният министър Христо Терзийски.

„Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното, но затова имаме организирани постове. Където е необходимо се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация“, каза той.

„В момента получаваме информация, че има заливане на пътища на територията на София област. Такава е ситуацията и в района на пътя между Перник и Радомир. Изпращаме екипи и пожарникари. Следим ситуацията, така че да възпрепятстваме всяко едно лошо развитие на ситуацията“, каза още Терзийски.

„Очаква се рязко застудяване, така че ще навлезем в друга фаза – сняг и лед. Най-вероятно отново ще имаме проблеми с различни по вид съоръжения“, допълни той.

От утре от запад валежите започват да спират, а в сряда ще спрат навсякъде. Най-късно това ще стане в Странджа и Лудогорието. След това обаче ще застудее.