Министърът на енергетиката Александър Николов е в Брюксел за участие в извънредно заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС. Министрите обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския „Газпром“. Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава и осъди действията на руската компания доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

„Убедени сме, че запазването на единството на ЕС, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация“ заяви в своето изказване Александър Николов.

Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

„България подкрепя предложението на ЕК за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София“, добави енергийният министър.

Николов заяви още, че създаването на регионален координационен център за газ в България ще подобри европейската енергийна свързаност и координация.

Друга важна тема, която министрите са обсъдили, е диверсификацията на енергийните източници.

„Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа“, добави Николов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!