Екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска е била личен съветник на Ружа Игнатова. Това заяви за bTV журналистът Николай Стоянов от „Капитал“, който издаде книга, посветена на криптокралицата.

„Не знаем с абсолютна точност колко близка е била Ирина Дилкинска до Ружа Игнатова. Но със сигурност тя е била служител в OneCoin между 2015 и 2018 г. Била е началник на юридическия отдел и е трябвало да се грижи за законосъобразността на дейността на компанията. Доколкото знаем е била личен съветник на Ружа Игнатова. Тя е участвала и в изграждането на мрежите от компании, чрез които парите на жертвите са се превърнали в пари на Ружа Игнатова“, обясни той.

Според журналиста Дилкинска е била в България поне две години, докато текат делата на няколко инстанции. Тя е била задържана през лятото на 2021 г. след поискване от страна на САЩ, уточни още той.

„Доколкото разбирам от съдебните документи в някакъв момент тя е била пусната под домашен арест. След окончателното решение на съда, тя е задържана и предадена на американските власти“, поясни още журналистът от „Капитал“

Къде е Ружа Игнатова е въпрос за 100 000 долара – наградата, давана от ФБР за нейното откриване, припомни още Николай Стоянов. „До преди включването ѝ в списъка на най-издирваните лица щях да кажа, че е мъртва. Човек да изчезне напълно в съвременния дигитален свят и да не се появи цели пет години е доста трудно“, каза още той.

Според Николай Стоянов американските власти вероятно знаят нещо повече, за да я включат в този списък и да продължават, да я издирват.