1-ви октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му колега Петер Сиярто.

Милков уточни, че това не е дата, която е съгласувана с партньорите ни, но България си поставя 1-ви октомври като цел.

Той подчерта, че страната ни ще работи за засилване на ресурсите и дейностите, свързани с преодоляване на проблема с нелегалната миграция.

“България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ доклад, който трябва да бъде готов през юни или началото на юли”, обясни Милков. В този доклад ще трябва да се съдържа информация за направеното от 2019 г. и сега.

Николай Милков посочи, че след приемането на доклада от Нидерландия, Хага ще може да участва във верификационна мисия в България.

“Очакваме парламентът да приеме законите, които служебното правителство предложи”, заяви външният министър.

Според него това е ключов момент, от който зависи членството на България в Шенген.

"Най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани" 

“Ако членки на Шенгенското пространство бяха направили колкото България, то би функционирало по-добре”, заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Според него е ужасно, че България не е била приета в Шенген.

Той отбеляза, че най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа трябва да предприемат големи усилия, за да спират този натиск.

"От наша страна ще продължим да настояваме да не се прилагат двойни стандарти. Няма да позволим субективните критерии да изместят обективните. България изпълнява обективно критериите за членство в Шенген и трябва да стане член", добави Сиярто.