България трябва да бъде приета в Шенген възможно най-рано през 2023 г. Ангажиментът беше потвърден снощи след края на Европейския съвет в Брюксел. Преди началото на заседанието българският президент Румен Радев се ангажира и с конкретна дата – до октомври догодина. 

Въпреки че темата за Шенген не беше в дневния ред, България и Румъния успяха да накарат евролидерите да се върнат към нея.

„Имахме политически дебат за присъединяването към Шенген на България и Румъния. Оптимист съм относно решението за тези две страни през следващата година. Явен беше политическият ангажимент за действие и за напредък и искрено се надявам целта да бъде постигната следващата година“, каза Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Към Румъния и България – бих искала да ви кажа, че ние напълно ви подкрепяме за присъединяване към Шенген. Ще продължим да ви подкрепяме за възможно най-скорошно присъединяване през следващата година“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сред най-важните решения на Европейския съвет беше приемането на новия девети пакет санкции срещу Русия. С него списъкът на засегнатите се увеличава с около 200 нови имена на лица и компании, близки до Кремъл.

Споровете около таван на цената на газа продължават. Тежката задача за конкретно решение се пада отново на министрите на енергетиката, а срокът е идният понеделник.

Евролидерите побързаха да напуснат Брюксел преди полунощ, тъй като днес тук генерална стачка със социални искания блокира целия град.