Двигателя на предстоящите промени са Реформаторите, но всъщност това е Иван Костов и групичката около него. Той е този, който иска да смачка прокуратурата. Това обяви бившият главен прокурор Никола Филчев в интервю за „120 минути”.

По думите му няма нищо ново под слънцето в отношението към прокуратурата. „Когато задачата на прокуратурата е да обвинява, когато прокуратурата си изпълнява тази функция и си върши работата, това поражда само съпротива, омраза, опасности и клеветнически кампании.

Костов е виновен

„Когато командирът на разбойническата приватизация я извършваше и прокуратурата започна да разследва приватизационните дела, отговорът беше със закон да се отнеме правомощието на прокуратурата да иска разваляне на неизгодните сделки, неизгодни за държавата”, коментира бившият главен прокурор, като каза, че това е един пример по времето на Костов.

По думите му по време на неговото 7-годишно управление е имало нужда от промени, но докато начело на прокуратурата е бил „удобният Велчев”, не е имало нужда от промени. „Сега е главен прокурор Сотир Цацаров и  отново стана неудобен, показа, че няма да бъде кукла на конци, показа, че няма да бъде марионетка, отново Костовистите искат да променят мястото, ролята, функциите, контрола на прокуратурата”.

Според него това не им е работа, а освен това не могат да бъдат извършени промените, които искат, защото всичко е нецелесъобразно и може да бъде извършено само от Велико народно събрание.

Филчев подчерта, че целта на исканите промени е да бъде смачкана прокуратурата и преди всичко главният прокурор. „Ако не мине, да бъдат притеснени, да занимават сега прокуратурата със оцеляване, да започва битката за това каква да бъде, коя е ефективната структура на съдебната система, а това е златно време за крадците”, коментира той.

„Няма съмнение, че нашата съдебна система трябва да се подобри, трябва да стане ефективна, но проблемите са повече в съда, отколкото в прокуратурата”, каза бившият главен прокурор. Според него опитът на „различни крадливи и лъжливи политици да смачкат прокуратурата, защото им пречи, не е от вчера”.

„В това отношение Костов не можа да случи на главен прокурор, на времето положи огромни усилия да злепостави покойния главен прокурор г-н Татарчев. Сега виждам и че главния прокурор Сотир Цацаров не му харесва, да не говорим за мене”, отбеляза той.

Главният прокурор е гръмоотвод

Безграничната власт е илюзия. Главния прокурор е един гръмоотвод, главният обвинител, който събира, обвинява, ама не решава, коментира Никола Филчев. Все пак отбеляза, че е имало натиск от властта и ще продължава да има.

Той отбеляза, че помни, когато Делян Пеевски е бил назначен за следовател и не може да си представи един следовател да влияе върху прокуратурата. „Какво може Пеевски да каже на главния прокурор”, попита Филчев

По думите му при него не са влизали всякакви, но Цацаров има проблем. „Той е английски възпитаник, английско възпитание има, ама тука са Балканите. За нашите балкански условия, трябва реакциите да са съответни на средата в която съществуваш”, подчерта той.

Бойко Борисов е обединителят

Никола Филчев обясни, че с годините все по често, се вглеждам в лицата на хората и открива ужасно достойни хора с изключително големи, човешки, трудови достойнства, качества. И тези хора според него не заслужават този живот, който живеят.

„Нашия трудов и много беден и много болен народ не заслужава крадливи и лъжливи политици и в това отношение те трябва да се отделят на заслужен отдих, а всички да се обединят около един политик, който в тази бурна политика изглежда като един остров и излъчва спокойствие, грижа за хората, човещина. И този политик е Бойко Борисов, заяви Филчев.

Той обясни, че познава много добре Борисов и затова може да каже това. По думите му той е единственият от политиците, когото уважава.

„Виждам толкова почтени, толкова културни, толкова богати личности – от лекари до продавачката. И аз сега ще ги сравнявам с хора, които не желаят да си работят професията, ами са отишли там и под формата на някакъв предлог, че пропагандират евроатлантическите ценности, да крадат и да живеят на гърба на народа”, заяви бившият главен прокурор.

„И вие ме търсите кой ми е симпатичен. Не са ми симпатични, отвращение предизвикват и трябва да го разберат – да се махнат, защото и по лошо може да стане”, коментира той настоящите политици.

Гледайте целия разговор във видеото!