Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на редовен кабинет на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Изненадващо кандидат за премиер се оказа неврохирургът проф. Николай Габровски. Той прие папката от президента с проучвателния мандат. Проф. Габровски е шеф на отделението по неврохирургия на "Пирогов" и е зам.-директор на болницата.

"За мен е дълг и въпрос на част да положа всички усилия България да има работещо правителство. За съжаление, в момента България е на кръстопътя на множество кризи – икономическа, социална. Имаме за съжаление и една продължаваща политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден момент", каза професорът.

Връчването на първия мандат се случва два месеца след последните парламентарни избори, които се проведоха на 2 октомври. На вота ГЕРБ-СДС спечели 25,33% от гласовете на избирателите.

От ГЕРБ обявиха, че ще направят всичко възможно да съставят правителство.

Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на партията Бойко Борисов обяви вчера, че е най-подходящият кандидат за премиер в редиците на ГЕРБ. Той уточни, че другият вариант е да бъде предложена компромисна фигура, която ще бъде подкрепена и от други политически формации.

Кандидатът за премиер има една седмица да предложи състав на кабинета. Ако ГЕРБ върнат мандата неизпълнен, президентът ще даде втория на „Продължаваме промяната“. Ако и те не успеят да съберат мнозинство за редовен кабинет, Радев ще връчи третия мандат на партия по негов избор.

Държавният глава предупреди, че това ще се случи след Нова година. Той е категоричен, че предсрочни избори не е редно да има преди март 2023 г.