Приключи вторият оглед на мястото на инцидента с военен камион, при който загинаха двама мигранти, а десетки бяха ранени.

Повече от 24 часа продължават следствените дейности на мястото на инцидента. В радиус от 2 километра районът е отцепен и жандармерията допуска само разследващи. Местността е известна като Качул, и се намира между Граматиково и Малко Търново. Става дума за изключително труднодостъпен горски терен.

Камионът с 35 мигранти, нарушители на българо-турската граница, се е движил по поречието на река Велека, но се е обърнал в коритото на реката.

От Военната прокуратура в Сливен разследват няколко версии. „Първо да констатираме дали има виновно поведение на водача, на второ място – евентуална техническа неизправност на автомобила, която ще бъде установена след огледа на авариралия автомобил. Третата евентуална версия, за която нямаме данни, е някакво агресивно поведение отстрана на задържаните мигранти“, обясни прокурор полк. Христо Тинев.

Тежестта на последната версия идва от факта, че 35 нелегални са охранявани само от четирима души – двама гранични и двама военни. Минути преди инцидента, патрулите са поискали подкрепление. Какво точно се е случило по пътя и защо камионът се е обърнал, ще покаже разследването.

За тежката работа на командированите полицаи разказват и хората от пограничния район. „Те са изключително преуморени, това е всеки ден, 24 часа те са в гората, 24 часа са по следите на такива бежанци. Забелязва се изключително драстично повишаване на хората, които искат да преминат теленото съоръжение и границата на Република България“, коментира кметът на община Малко Търново Илиян Янев.

Започват разпити на свидетели по случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!