Вече повече от 20 часа продължават следствените действия и огледите на мястото, където катастрофира военен камион със задържани мигранти край турската граница.

Във вторник следобед около бургаското село Граматиково патрул залавя 35 мигранти, преминали нелегално от Турция в България . Качват групата от Афганистан в камион ЗИЛ на Гранична полиция, но по пътя камионът се обръща в местността Качула, известна с пресечения си терен и пада във водите на река Велека.

Двама мигранти загиват, има и ранени. Пострадали са и двамата шофьори на камиона. 

От Военната прокуратура в Сливен разследват няколко версии.

„Първо да констатираме дали има виновно поведение на водача, на второ място евентуална техническа неизправност на автомобила, която ще бъде установена след огледа на авариралия автомобил и третата евентуална версия, за която нямаме данни, е някакво агресивно неправомерно поведение от страна на задържаните мигранти“, коментира военно-окръжният прокурор от Военна прокуратура-Сливен полковник Христо Тинев.

Тежестта на последната версия идва от факта, че 35 нелегални са охранявани само от четирима души- двама гранични и двама военни. Минути преди инцидента патрулите са поискали подкрепление. Какво точно се е случило по пътя и защо камионът се е обърнал, ще покаже разследването.

„Да са направили опит да бягат, да удрят, да скачат от автомобила, да се отклони вниманието на водача, но това ще бъде тепърва установено“, казва полковник Тинев.

Тази сряда ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, втори оглед на мястото на инцидента и оглед на автомобила. Започват и разпити на свидетели.

Двама български военни - шофьорите на камиона, както и осем от пострадалите при инциденти мигранти от Афганистан са хоспитализирани в различни болници в Бургас.

Един от мигрантите е в по-тежко състояние. Той е в реанимацията на болница „Бургас Мед“ с гръбначномозъчна травма, но е без опасност за живота.

Най-голям брой от пострадалите са приети в УМБАЛ-Бургас.

„От 15-те афганистанци един е с контузия на гръден кош, трима са хоспитализирани в неврохирургия, и двамата български граждани – военните, са  хоспитализирани в неврохирургия с мозъчно сътресение. Двамата български военни са на 42 и 23-годишна възраст“, съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас Светослава Тодоров.

Пробите за алкохол и наркотици на двамата военни шофьори са отрицателни. Гранични полицаи охраняват болничните стаи, където са настанени мигрантите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!