Епидемиологичната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса в Шуменско се усложнява и поради недостиг на медицински персонал. Това бе отчетено на заседание на Областния кризисен щаб. 

"Вчера на двама наши реаниматори бе потвърдена положителната проба за COVID-19, а днес се чака пробата на още един, която сигурно също ще е положителна", заяви съобщи директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов. 

Заради усложнената епидемиологична обстановка в Шуменско Областният кризисен щаб реши да бъдат командировани в МБАЛ - Шумен един реаниматор от Комплексния онкологичен център и лекар от Кардиологичната болница "Мадара". Решението бе продиктувано от липсата на реаниматори в болницата в областния град. 

Директорът на МБАЛ-Шумен отбеляза, че положението там е кризисно. С коронавирус са седем лекари, десет медицински сестри и осем санитари, работещи в болницата. Капацитетът на разкритите вече три сектори за болни от COVID-19 е 85 легла и бързо се запълват, уточни д-р Костов. 

Към момента пациентите с COVID-19 в инфекциозно отделение са повече, отколкото е капацитетът на леглата, а поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти, съобщава БГНЕС. 

Управителят на КОЦ - Шумен д-р Свилен Арнаудов каза пред репортер на БТА, след като се е консултирал с адвокат, че според сега действащото законодателство не могат да го задължат да изпрати на работа в МБАЛ-Шумен лекари, още повече, че и четиримата реаниматори, които работят в управляваното от него лечебно заведение нямат такова желание.

Аранудов е съобщил, че и деветима медици от Комплексния онкологичен център в Шумен са диагностицирани с коронованирус за една седмица, след направени 36 теста. По думите му за да се замести работата на болните здравни работници са въведени допълнителни дежурства и действия за реорганизиране на дейността на центъра. 

Според директорът на КОЦ-Шумен съвместителството между работа в неговото лечебно заведение и МБАЛ-Шумен крие риск от прехвърляне на заразата. "Една работеща болница не трябва да я сриваме заради друга. За сега ще се справим със затрудненията, които изпитване заради липсата на нашите медици, със собствени сили", каза още Арнаудов. 

Рекордните 39 заболели от COVID-19 в Шуменско са регистрирани през изминалото денонощие, след направени 109 PCR теста. 21 от тях са постъпили в МБАЛ-Шумен. На домашно лечение, с леки симптоми или без симптоми, са вече 133 жители на областта, а под карантина - 313 души. 

С решение на Областният кризисен щаб в Шуменско се забраняват масовите събития, сред които - събори и фестивали, както и сбирки в пенсионерските клубове. Засилва се и контролната дейност за спазването на противоепидемичните мерки.

От началото на пандемията в областта коронавирусна инфекция е потвърдена вече и при 43 здравни работници, съобщава местното РЗИ.

  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие
  • 1123 са новите случаи на коронавирус у нас
  • Д-р Калъчев: РНК ваксините дават много антитела