„Насилието над деца и между деца е предизвикателство за цялото общество”, заяви д-р Валентин Димитров, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Само за последните 10 дни станаха ясни най-малко 6 случая на насилие върху и между деца. Бой между шестокласници в училище в Горна Оряховица вкара в болница един от тях. В столично училище момче от VII клас преби петокласник. В град Славяново 14-годишно момче почина след бой със съученик в класната стая.

10-годишно момче от великотърновското село Беляковец беше пребито от баща си.

Междувременно Апелативната прокуратура в Бургас повдигна други две обвинения за насилие над деца. Едното е за блудство на възрастен мъж с 12-годишно момче с психични заболявания в село Порой. Другото е за опит за убийство на 9-годишно дете от Ямбол, което изчезна и след цяла нощ търсене близките му го откриха в тежко състояние.

Страната беше потресена и от убийството на 3-годишно дете във видинското село Слана бара.

„Това, което виждаме в момента е резултат на заболявания на цялото ни общества. Децата ни са като бял лист – те са това, което напишем. Виновни деца няма”, категоричен е Димитров. По думите му предизвикателствата са пред цялото общество, а не само за семейството, училището или ДАЗД.

„Децата ни са в една незащитена позиция. Във всеки един контекст ние трябва да ги защитаваме превантивно, а не да чакаме нещо много да се влоши, за да вземем мерки”, категоричен е детският психолог Младен Владимиров.

По думите на Владимиров е много важно институциите да имат адекватен метод за оценка на риска за всяко едно дете.

„Трябва да знаем точно какви са рисковите фактори и детето да е в центъра на системата”, добави още Владимиров.

„Много важна е и медийната атмосфера. Децата ни се заливат от агресия – четох статистика, че детето преди да навърши 18 години вижда 15 хил. убийства, които идват от медийната среда. Децата се водят от модели на поведение”, каза Димитров. По думите му е много важно подрастващите да имат добри модели за подражание, за да се намали агресията.

„Има един парадокс – в училище, когато чуят, че идват хора от ДАЗД се започва една рестрикция, като че ли има страх, че отиваме да ги глобим. Ние виждаме страх и резистентност и те не ни приемат, защото смятат, че сме техни врагове”, каза още зам.-председателят на ДАЗД.

„Когато говорим за агресията е много важно да говорим за „ние”, а не кой не си е свършил работата”, категоричен е Владимиров.

„Децата не са виновни, че са се родили при определени обстоятелства, не са виновни, че са жертва на някакви обстоятелства или са облагодетелствани от нещо друго. Всички деца са равни и добрият пример е моделът”, категоричен е Димитров.