Напрежението между София и Скопие се покачва още, след нападението срещу Българския културно-информационен институт в македонската столица.

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика и сигурност Жозеп Борел, който е на посещение в Северна Македония, отправи отново призив да впишат българите в основния си закон.

Борел напомни на Скопие, че условието за започване на преговори е промяната в конституцията.

Снимка: Редакторски екип

„Няма нищо странно. Вижте конституцията на Хърватия- най-младият член на ЕС, която е записала, че има 22 общности, които живеят в страната. Вие не жертвате вашата идентичност срещу присъединяването ви към ЕС“, обясни Борел.

Така на практика Борел отговори на вицепрезидента Илияна Йотова и министъра на външните работи Николай Милков, които по-рано днес се обърнаха към него.

„Задавам един реторичен въпрос - дали върховният представител за външна политика г-н Борел и г-н Вархей ще бъдат запознати, че вандалски беше нападнат културния институт на България, на държава член на ЕС“, коментира Йотова.

Снимка: Редакторски екип

„Македонската държава трябваше да положи превантивни усилия, за да предпази българските места там от потенциални атаки, което не е направено. Това в крайна сметка е български културен институт“, посочи Милков.

Междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе телефонен разговор с македонския си колега Оливер Спасовски и настоя за бързо изясняване на случая с посегателството над нашия културно-информационен център в Скопие.

За последен път за промяна на конституцията се е споменало на 12 март, когато премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски е обещал вписването на евреите като държавнотворен народ.