Напрежение възникна в началото на работния ден сред медици и служители в домове за възрастни хора.

Част от тях все още нямат зелени сертификати, а за тях те са задължителни, за да могат да работят.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че голяма част от персонала на „Пирогов“ е ваксиниран, а друга преболедувал COVID-19, тази сутрин пред пункта за тестове имаше лекари, които чакаха на опашка, за да се изследват.

Някои лекари уточниха, че се е наложило да се направят промени в графика.

Още вчера болнични директори алармираха, че неваксинирани служители са изразили готовност да излязат в отпуск, което може да доведе до дефицит на медици. Такава ситуация днес имаше и в други градове.

Юристи са категорични, че изискването за зелен сертификат не е дискриминация, защото се дават няколко възможности - освен ваксината, документ за преболедуване и тест.

Общинската болница в Пловдив „Свети Мина“ разполага със собствена лаборатория и затова успява да тества персонала преди работа. За медиците, които нямат сертификат обаче, дори това създава затруднения.

„Денят е изключително хаотичен. Никой не знае какво се случва“, казва д-р Александра Иванова, лекар в COVID отделение.

Снимка: btvnovinite.bg

Мака че д-р Иванова вече една година работи на първа линия, казва, че на този етап не планира ваксина.

На въпрос дали не се тревожи, че поставя пациентите си в риск, отговаря: „Работим с пълна екипировка, с маски, с шлемове. И според мен лично няма как ние вътре в отделението да предаваме заразата“.

Над 30% от медиците в Пловдив все още нямат ваксина.

Проф. д-р Петър Петров, управител на МБАЛ „Св. Мина“, уточнява, че това създава известни затруднения, тъй като неваксинираните трябва да минат и да направят бърз антигенен тест.

Снимка: btvnovinite.bg

Юристи са категорични, че мярката за въвеждане на задължителен сертификат за определени професии не е дискриминационна.  

„Вече различни съдилища се произнесоха по въпроса това представлява ли дискриминация. Не, не представлява, защото със зелен сертификат могат да се ползва ти хора с тест или преболедували“, обясни адвокат Мария Шаркова. 

Според Шаркова е препоръчително тестовете за посещение на работа да са безплатни. От друга страна, обаче безплатни изследвания за всички биха поощрили хората да не се имунизират, смята адвокатът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!