Високо напрежение по време на общественото обсъждане на искането за поредно драстично поскъпване на газа.

Дебатът в Комисията за енергийно и водно регулиране около анонсираното повишение на цената с нови 60% доведе до размяна на остри реплики, съпътствана от протести пред сградата.

За август обсъжданата цена е близо 298 лева за мегават час и ако бъде одобрена това ще бъде рекордно висока цена на газа.

От „Булгаргаз“ пък обявиха, че газовата връзка с Гърция може и да не заработи от октомври. Дори да бъде готова, партньорите по договора обявили, че трябва да извършат проверки и можело да решат връзката да действа от ноември, уточниха от „Булгаргаз“.

Газовата връзка е важна за нас, защото се очаква доставките по нея да имат положителен ефект върху цената на синьото гориво.

С остри критики към „Булгаргаз“ от стария нов председател на регулатора - Иван Иванов, започна откритото заседание за цената на газа. Според него газовото дружество е можело да действа по-бързо, за да осигури необходимите количества.

Снимка: Ладислав Цветков

„До последно не вярвахме, че ще ни спрат доставките на газ, защото платихме! Не би трябвало да ни спират газа. Мислехме, че това е шега“, заяви шефът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

„Като знаете характера на доставчика „Газпром експорт“?! Не можете да си мислите така. Знаете, че указът на президента Путин за тях е повече от категорично правило, трябваше вие самите да потърсите възможности за преки доставки, евентуално да се купи слот за колкото е възможно“, каза Иван Иванов.

Снимка: Ладислав Цветков

По темата дългосрочни договори – „Булгаргаз“ е преговарял с американска компания. Тя обаче би могла да извършва доставки след 2027 година. Допълнителни количества азерски газ засега не са договорени.

„С Азербейджан говорят всички страни - Сърбия, Румъния, не само Българишя. Въпросът е такъв, че те казват който даде по-висока цена - ще получи газ“, обясни Йоцов.

Макар и без допълнителни количества азерски газ и без дългосрочен договор институциите все пак са оптимисти:

„Мисля, че и за октомври, ноември и декември ще осигурим от алтернативни източници, можем да го направим. В момента знаете много добре, че положението с газа е политическо – ние ще се съобразим с политиката на правителството“, каза още Людмил Йоцов.

Регулаторът възрази и срещу бавенето на заявленията за цената на природния газ, като предупреди, че газовият доставчик може да бъде санкциониран за това, а от „Булгаргаз“ обявиха, че ако внесат сега искане за цени за септември, впоследствие сумата може да бъде сериозно коригирана.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди заседанието на комисията Мая Монолова от „Изправи се. бг“ донесе студени радиатори в регулатора, за да покаже каква ще бъде зимата, ако няма адекватни решения. Според нея трябва да се проучи опитът на други държави в Европа, които успяват да получат руски газ без да ощетяват потребителите.