Природен газ за България ще има, но на по-висока цена, каза в “Тази сутрин” по bTV председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. 

Регулаторът все още не е взел решение, дали да утвърди поисканото от “Булгаргаз” 60-процентно увеличение за август.

Според Иванов цените ще са такива заради пропуснати възможности, a снабдяването ще е по три направления - основно от Азербайджан и по-малко от американските танкери. 

Не мога да кажа дали в България тези количества са гарантирани, но може да се направи. България явно ще успее да прекупи от фирмите, които са закупили тези слотове и тази капацитети и газ ще бъде доставен в България, каза Иван Иванов.

Експремиерът разкритикува действията на служебния кабинет по енергийната тема. 

В пост във Фейсбук Кирил Петков попита: "Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад? Прави се кризисен щаб за газа, който да работи денонощно, но нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Няма обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция”.

"Гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на Ай Си Джи Би“. Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор", добави Петков. 

От енергийното министерство пък отрекоха те да са причината за спирането на вписването. 

"Енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в „Ай Си Джи Би“ АД. Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят", пишат в позиция от Министерството на енергетиката.

От ведомството казват, че трябва да се отстранят "фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството". 

Тази вечер пред президентството започва и обявеният протест на "Демократична България". По думите на демонстрантите причината за събирането е, че служебното правителство се опитва да смени геополитическата посока на България и да ни върне към зависимост към "Газпром".