Природен газ ще има, но цената ще бъде висока, каза пред bTV председателят на Комисията за енергийно водно регулиране Иван Иванов. През август цената е висока и ще бъде малко под 300 лв. на мегаватчас, а след септември ще падне, уточни той. 

„Доставките от Азербайджан ще намалят цената. Това са абсолютно гарантирани 1 млрд. куб. м газ, добави той и обясни, че се водят преговори за още газ оттам", обясни Иванов.

"С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове с такива количества газ. Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите. Въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

"Ревитуса в Гърция е най-изгодният вариант, добави той. България ще успее да прекупи от фирмите, които са закупили слотове и капацитети и газ ще бъде доставен", обясни Иван Иванов. 

В очакване на оздравяването на "Булгаргаз", все още няма яснота за цената на природния газ за този месец. Новият стар председател на енергийния регулатор направи песимистична прогноза - комисията ще одобри поисканото от държавния доставчик увеличение от 60%

„Не по-късно от 12 август ние ще проведем заседание, на което най-вероятно ще го утвърдим. Комисията не определя цената на природния газ, ние определяме цената на електроенергията, на топлинната енергия, но що се касае до природния газ, нашите правомощия единствено се свеждат това да проверим дали цената е обоснована със спазването на договора, който го има и с дългосрочния договор“, добави председателят на КЕВР.

Новата цена, подобно на юли, ще влезе в сила със задна дата. Тя обаче няма да оскъпи отоплението до края на годината, успокои Иван Иванов.

Още вчера пък служебният премиер обяви, че за да бъде осигурено то, държавата обявява спешно търг за втечнен газ.