Бизнесът заплаши със съкращения на четвърт милион души, ако няма газ за индустрията. А политиците се сблъскаха - откъде ще е горивото.

Имаме ли природен газ и как ще го осигурим за следващите месеци. Това се превърна в тема на престрелки между основните политически сили преди битката за новия парламент.

От ГЕРБ предлагат търг за дългосрочен договор за доставки на газ, разработване на собствени находища и изразиха съмнение, че в края на годината „Булгаргаз“ ще има достатъчни количества синьо гориво.

Още при обявяването на новината за седемте танкера, енергийният министър в оставка посочи, че при потенциален дефицит необходимите количества могат да се наваксват чрез балансиране с Чирен или с покупка от съседни държави.

От „Продължаваме промяната“ с днешна дата са категорични, че у нас има достатъчно газ и достатъчно договорени количества, а БСП и „Демократична България“ са на различна позиция относно доставките от „Газпром“.

Доставките на американски газ с танкери няма да задоволят потреблението у нас в края на годината, обявиха от ГЕРБ и се позоваха на писмо, изпратено от "Булгаргаз" до институциите. 7 милиона мегават часа са необходими за периода октомври - декември, а трите кораба са за 3 милиона мегават часа, казаха от партията.

„Нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания. Писмата на "Булгаргаз" показват пълния провал. Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Той ми вика – Брат Бойко, аз му викам Брат Тайпи“, заяви Бойко Борисов.

От енергийното министерство не коментираха достоверността на писмото и данните за недостиг.

А от „Продължаваме промяната“ бяха категорични – газ у нас има:

„Дългосрочни договори за доставка на природен газ, който да стигне за потреблението на България за догодина към средата на годината“, коментира Венко Сабрутев от ПП.

БСП също не коментираха темата днес, но още вчера лидерът припомни от Бузлуджа свои думи от преди два месеца.

„В едно интервю казах - Русия е приятелска държава и адът се изсипа на главата ми. Но тези думи са отговорност към България“, отбеляза Корнелия Нинова.

„Демократична България“ са на противоположно мнение.

„Това ще покаже, че като страна можем да се наведем пред Русия, но няма да ни реши проблема, просто защото Путин спира газа в моментите, в които реши“, заяви Иво Мирчев.

А на фона на политическите спорове бизнесът остава притеснен:

„Не може газът да стигне до България, защото нито има слотове, нито има трасе, по което да пристигне газ“, каза Васил Велев от АИКБ.

Според Асоциацията на индустриалния капитал без газ ще се стигне до съкращаване на 250 хиляди работници.