В интервюто си пред Българското национално радио вицепремиерът и служебен министър Бойко Рашков обяви: „Трябва да се прекратят отпуските на ръководителите на специални служби и ще се прецени, как ще се действа по-нататък".

Вчера той съобщи, че спецслужбите са се самообезглавили, след като ръководителите им са излезли в дълъг неплатен отпуск. 

Снимка: btvnovinite.bg

Служебният вицепремиер призна и че не би могъл да работи с тези хора, визирайки конкретно председателя на ДАНС. Вероятно утре той и другите излезели в отпуск шефове на служби ще бъдат поканени на среща в Министерския съвет. 

Освобождаването на шефове в спецслужбите

Справка в историята на спецслужбите, по-конкретно Национална сигурност и разузнаване, показва, че досега е имало един единствен случай на уволнен ръководител от служебно правителство. През 1997 г. президентът Петър Стоянов освобождава генерал Бриго Аспарухов по време на служебния кабинет на Стефан Софиянски. 

От справка, разпространена вчера от правителствената пресслужба, стана ясно, че в платен отпуск за обучение е председателят на Държавна агенция „Технически операции“. В неплатен отпуск до септември са излезли председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“. Служебният вицепремиер заяви, че според него отпуските им трябва да бъдат прекратени.

„Не може ръководителите на службите да са в неизвестност. И струва ми се или днес, или утре те ще бъдат отново поканени и ще видим как ще се действа. Няма да мога да работя с тях. С нито един от тях. ДАНС, която аз дълго време наричах „Агенцията за държавна сигурност“, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?! Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани – благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият – продължава тази политика“, коментира Рашков пред БНР.

Какво казва законът? 

За тълкуване на какво основание биха били освободени шефовете на службите, се обърнахме към адвокат Людмил Рангелов. Процедурата е по Закона за ДАНС за председателя на агенцията.

Снимка: btvnovinite.bg

„При тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на Агенцията“, пише като мотив в закона.

„Ако един неплатен отпуск в период, който съвпада с периода на служебното правителство, защото председателят на ДАНС се е отдалечил от задълженията си чрез този отпуск, може да се интерпретира като такова действие, което тежко уронва престижа на Агенцията през гледната точка, че предстоят избори“, обясни Рангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

И ако ДАНС има отношение към гарантиране на честността на предстоящите избори, то при разузнаването нещата са по-различни, според юриста. Там освобождаването би могло да стане по Закона за разузнаването, но със същото основание: „Ролята на ДАР по обезпечаване на изборите е минимална“.

Според опитния юрист едва ли ще се стигне до освобождаване на двамата висши ръководители на спецслужби. 

Ревизия и в правосъдното министерство 

А от днес има и двама нови заместник-министри на правосъдието и започват мащабни проверки, обяви служебният министър Янаки Стоилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Изцяло ще се ревизира дейността на Агенцията по вписванията, Търговският регирстър, Дирекцията за българско гражданство и Регистърът на особените залози. Ще се проверят и всички обществени поръчки за последните години.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента не са постъпвали сигнали за издевателства в арестите, но след твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски в парламентарната комисията по ревизия, са назначени и проверки в затворите.

Прокуратурата съобщи, че започва проверка по 22 сигнала от комисията на Мая Манолова.