Президентът Румен Радев определи инцидента с американските военни в Чешнегирово като недопустим и поиска промяна в организацията на военните учения у нас.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани. Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования“, заяви държавният глава пред министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че се е случил цитирам „срив в системата“.

„Над 1500 военнослужещи минаха през този район, бяха предислоцирани на друго място, без да се предизвиква никакъв смут по отношение на живота и нормалното функциониране в района. Неприятност, наистина. Явно е, че се е получило срив в информацията, ще бъдете оповестени“, добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

Собственикът на атакуваното от американски войници предприятие край Чешнегирово е доволен от реакцията на българския държавен глава. Тази сутрин Марин Димитров е получил обаждане и от военния министър: „Министърът най-официално ми се обади и говорихме половин час. По-добро извинение от това аз не виждам“.

Марин Димитров  все още не е решил дали да завежда дело с иск за финансови компенсации срещу американската армия. Огорчен е, че до момента не е получил лично извинение от американската страна.

Пентагонът също в момента води свое разследване за инцидента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!