Извинения след нахлуването на американски военни в цех с цивилни работници в село Чешнегирово. Извиненията си поднесоха и американското посолство у нас, и българското министерство на отбраната. Според военния министър Георги Панайотов, случаят е "очевидно недоразумение".

На 11 май като част от въздушно-десантното учение "Суифт респонз 21" американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада провеждат симулация на овладяване и обезопасяване на летище в Чешнегирово.

Резултати от проверката по случая се очакват до три дни, обеща военният министър и поднесе извинения. Министър Панайотов не каза кои сили – български или американски, са ръководили операцията и дали е имало сгрешени координати, които водят до частен имот. Гарантира, че ако има нанесени материални щети, те ще бъдат за сметка на министерството.

Въпреки че инцидентът става на 11 май, за него се разбра две седмици по-късно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Инцидент, очевидно недоразумение (…) Излизат извън периметъра на учението, не е упражнено никакво насилие“, обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

От американското посолство обясниха, че сухопътните сили са симулирали навлизане и прочистване на множество бункери.

Снимка: btvnovinite.bg

„Военнослужещи влязоха и прочистиха сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. По време на това действие не е произвеждана стрелба с каквито и да e било оръжия", се казва в съобщение на легацията.

Охранителни камери заснемат как войници нахлуват в предприятието и насочват оръжие срещу работниците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Погледнах през рамото и той направо с автомата срещу него, извика, избяга и половин час не можеше да си каже името“, разказва потърпевшият работник Марин Димитров.

Военно министерство незабавно разпореди проверка и се извини за инцидента.

„Инцидентът е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски. Министерството на отбраната поднася извинения както на българските граждани, които са били в цеха, така и на собственика на фирмата“, заяви министър Панайотов.

Не стана ясно дали е имало опит за прикриване на информация, тъй като по думите на министър Панайотов Военна полиция не е докладвала за инцидента.

„Не е имало информация, защото не е подаден доклад - когато сте разбрали вие, тогава съм разбрал и аз“, каза министърът на отбраната.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората разказват, че атаката по погрешка е била от американски военни. Все още са в шок от преживяното.

„Според мен това е своеволие - в мирно време да нападнат мирни хора, да влязат в дома ми, все едно това е моят дом, това е частна собственост, това е унижение срещу мен и  хората, които работят тук“, казва Георги Нешев, работник в цеха.

От американското посолство у нас също поднесоха извинения на частното предприятие и служителите в сградата.

В момента американските сили провеждат задълбочено разследване на причината за тази грешка, се казва още в позицията на американското посолство у нас. От мисията обещават, че ще въведат строги процедури, за да очертаят ясно зоните за подготовка и да предотвратят този тип инциденти в бъдеще.