Националната агенция по приходите (НАП) пусна приложението за проверка на личните данни, което се очакваше от началото на седмицата.

Проверката става срещу ЕГН и мобилен телефон. Информация се изпраща чрез съобщение на телефона.

На този етап няма отговор на въпроса каква информация е разкрита и налага ли се смяна на личната карта.  Засега е само за това дали са изтекли данните ви или не. С един телефонен номер могат да се направят три проверки на повече от едно ЕГН.

Зрители, които са български граждани, но живеят в чужбина сигнализираха bTV, че заради липсата на актуален местен мобилен номер, не са в състояние да направят справки без да предоставят данните си на техен близък в България.

Други се оплакаха, че сайтът не работи. Въпреки многорактните им опити, системата им показвала съобщение да опитат отново по-късно.

При безпрецедентната хакерска атака изтекоха личните данни на около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.   

Неправомерно са били разпространени лични данни и данъчно-осигурителна информация.

Вчера от приходната агенция обявиха, че за близо 200 души са изтекли достатъчно данни, за да се окажат в риск от злоупотреби. Препоръката към тях е да си сменят личната карта.