Незаконният ловен хотел край язовир „Искър“, собственост на фирма на Румен Гайтански-Вълка, ще бъде съборена до кота нула, обяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Заради ограничаване на достъпа на багерите и възпрепятстване на премахването на незаконната постройка земеделският министър Кирил Вътев е разпоредил наказание за директора на Държавното ловно стопанство „Искър“. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Пълното съдействие от страна на министерството настана в момента, в който ние научихме от медиите. Първоначално хората са си свършили работата. После не знам кой го е заключил, ще разберем и ще си получи наказанието“, уточни Вътев. 

Повече от две години след началото на строежа Върховният административен съд (ВАС) определя сградата за незаконна и отсъжда тя да бъде съборена. Пред bTV главният архитект на София обясни, че собственикът на имота е правил опити да докаже в съда, че ловният хотел днес е реконструкция на стара сграда.

„Никога не е имало сграда. Никой не се е бавил умишлено, просто трябваше да съберем необходимата информация“, заяви Здравков.

Снимка: btvnovinite.bg

„След репортажите на bTV съдът видя, че от прозрачността няма къде да се избяга. Сателитните снимки на Марин Николов, показаха, че там никога не е имало строеж както се счита в съда и служебните дела се обърнаха в полза на държавата и закона“, коментира Александър Дунчев, бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от „Продължаваме промяната“.

Бившият директор на Агенцията по горите казва, че сградата край язовир Искър не е единственият подобен незаконен имот и че част от големите ловни стопанства са частни владения.

„Направихме справка в Агенцията по горите да видим кой ходи на гости в тези ловни стопанства – съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или политическо влияние“, каза още Дунчев.

Земеделският министър заяви още, че той е наредил заповедта, която спираше багерите в района с цел „защита на бременните кошути“ да бъде свалена.

В София започват масови проверки за незаконно строителство

Столичната община започва масови проверки за незаконно строителство, обяви пред bTV главният архитект на София. Акцията ще обхване всички райони и във фокуса ѝ ще са постройките без разрешителни.

Не сграда, а изкоп, превърнат в гьол – така изглежда към момента спорния строеж на бул. „8-ми декември“ в „Студентски град“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Категорично е незаконно строителство, потвърдено на две инстанции от съда. Споровете по отношение на височината на сградата и начина на укрепване ще продължат очевидно с този собственик. Но нещо, което трябва да е ясно – времето на строителите от 90-те години трайно приключи“, предупреди Здравков.

Собственикът на изкопа отказа коментар, но е готов да предостави документи, които по думите му доказват, че строежът е законен. С неясен край все още е и сагата около небостъргача „Златен век“ в кв. „Лозенец“. Към момента сградата нито е съборена, нито е построена изцяло.

Снимка: btvnovinite.bg

Министър Андрей Цеков представи едно писмо, което получи от Върховния съд и се извеждат мотиви, с които тази сграда има валидни строителни книжа. Към настоящия момент очевидно спрямо това тълкувателно писмо може да бъде довършена, а защо не се извършват строителни работи, аз не мога да ви отговоря“, коментира главният архитект.

Потърсихме позицията на собственика на сградата – „Артекс“, но от фирмата ни обясниха, че експертът за връзки с обществеността е в отпуск.

Ден след това от компанията изпратиха до bTV своя позиция: 

„АРТЕКС изразява своето удовлетворение, че след години на несправедливи и лишени от правни основания политически атаки срещу компанията и нейния проект, отговорните институции най-после изпратиха ясно послание към обществото – сградата е с изрядни строителни книжа, ще бъде окончателно завършена и въведена в експлоатация.“

„Уточняваме, че строителните работи по проекта са в ход и не са преустановявани – в момента се работи по довършване на подземните нива и изпълнение на конструкцията на функционално свързано със сградата ниско тяло. Става дума за ексклузивен проект, предизвикателен за изпълнение от конструктивна, архитектурна и инженерна гледна точка. Проектът предвижда поставянето на сложни фасадни елементи, чието производство изисква по-дълъг технологичен процес. Скоро се очаква монтаж на дограми и фасадни елементи“, посочиха от компанията.

Междувременно общината е спечелила делото за земята, върху която е разположена луксозната автокъща в Борисовата градина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Казусът е правен и едно омело шиканиране на адвокатите на дружеството, защото в момента, който стартирахме предварителното изпълнение на заповедта. Всъщност под чадърите на „Капитолия“ има доста скъпи автомобили. И с действията, които предприемаме, бихме ги увредили“, уточни Здравко Здравков.

В позиция до bTV от автокъщата заявяват: „Към настоящия момент по част от споровете съдът е отсъдил в наша полза, а по останалата част производството пред съда е висящо и все още няма влязло в сила съдебно решение“.

Постройките без разрешителни ще се премахват, уверяват още от Столичната община.