Четвърти ден от събарянето на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка. Столичната община (СО) подготвя масови проверки за незаконни сгради и съоръжения в столицата, заяви в ефира на bTV главният архитект на София Здравко Здравков.

„Искаме да покажем на обществото ясно, че имаме нулева толерантност към извършването на незаконно строителство и в тази връзка с екипа на г-н Терзиев подготвяме проверка във всички райони на столичната община, така че никой да не се чувства спокоен, че е изградил незаконно строителство в града“, каза арх. Здравков. 

Снимка: Антоан Златков

Вчера от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) отмениха забраната за влизане на техника и работници в ловното стопанство „Искър” зареди бременните кошути. А днес стадо дивеч излезе на паша преди техниката на общината да влезе в имота и да продължи работата по демонтажа.

Здравков определи действията на ЮГЗДП като саботаж.

„Поставянето на пикап на входа, така че да се възпрепятства механизацията, рязането на кабели, поставянето на катинари. Как може да се определи това освен с умишлено саботиране? Имаме влезли в сила заповеди за премахване, потвърдени от Върховния административен съд и действията на СО срещнаха отпор от точно това предприятие. Как се е случвало това незаконно строителство пред очите им и как когато се строеше не се пречеше на бременните кошути, нито на животните? За тези години никой не даде сигнал за извършване на незаконно строителство“, каза гл. архитект на София Здравко Здравков.

По думите му тази сграда е изградена преди три години и никой от държавното ловно стопанство не е подал сигнал за това. 

Защо се събаря чак сега?

„Веднага след сигнализирането и получаването на информацията се съставиха констативните актове. Имаше много въпросителни за статутите на строежите. Към онзи момент се твърдеше, че се касае за реконструкция. Бяха представени актове за държавна собственост на сграда, която се твърдеше, че се е намирала на това място. Трябваше да имаме безспорни доказателства, които да издържат в съда. Към онзи момент се твърдеше, че това е реконструкция на съществуваща сграда“, допълни Здравков.

Сградата ще бъде съборена до кота 0. Ще се опитаме да възстановим и моделираме терена, така че да не се виждат остатъци от тази сграда, увери той. Това трябва да се случи в срок от три до шест месеца.