Постковид синдром е причината за поредното отлагане на делото по казуса "Златен век".

Спорът между Строителния контрол и инвеститора за това валидно ли е разрешителното за строеж - не може да се разреши няколко години.
А небостъргачът вече е достигнал височината си по план.

От протокола от заседанието на Върховния административен съд през март става ясно, че делото се отлага по искане на управителите на "Артекс Златен век" - архитектите Весела и Пламен Мирянови... „поради карантина и заболяване на същите и оттегляне на пълномощията от адвокатските дружества.“

Снимка: bTV

Постковид синдром отлага заседанието за тази седмица. 

„От съдебното решение ще бъде разплетен един казус, който тече вече близо две години, за да разберат абсолютно всички хора, че в тази страна се спазват законите“, каза инж. Лиляна Петрова – началник на ДНСК.

Снимка: bTV

Делото е срещу втория опит на ДНСК да спре строителството на небостъргача заради изтекло разрешително за строеж. Инвеститорите настояват, че законовата поправка от 2017 г. им позволява да градят още.

Докато обществото очаква окончателното решение на Върховния съд небостъргачът вече е достигнал височината си по план.

Че докато тече спорът строежът продължава, сигнализира до главния прокурор и кметът на Лозенец

„Не съм усетил да има някакво движение, може би в самата прокуратура се движат нещата по някакъв начин“, каза Константин Павлов -  кмет на район "Лозенец".

Снимка: bTV

За bTV от Артекс обясниха, че строителни дейности не се извършват, защото очакват комисия да приеме завършената конструкция, а това се бавело и заради делото. 

Юристите пък са категорични: независимо от това докъде е стигнало едно строителството, ако съдът реши, че конкретна част е извън разрешеното, то тази част трябва да бъде разрушена.

„Но ако се докаже в съд, че администрацията не е била права, си носи държавата, респективно общината, отговорност за вреди, защото когато аз се доверявам на администрацията, че мога да строя спрямо това, което съм поискал и тя ми е разрешила, аз съм инвестирал и средства, и време, и финансов и човешки ресурс, за да го осъществя“, обясни юристът Валя Гигова.

Следващото заседание на Върховния административен съд е насрочено за 14 юни.