Българите задлъжняват все повече, сочи ново проучване на събирачите на дългове.

Снимка: btvnovinite.bg

Враца и Монтана са градовете с най-голям дял нередовни платци.
Средният размер на дълга във Враца и Монтана обаче е сравнително малък на фона на останалите градове в страната – над 2000 лева.

Жителите на морската столица Варна задлъжняват с най-големи суми.

Колкото до профилът на длъжника – най-често това е мъж на възраст между 40 и 49 години.

Люба Филипова тегли заем за жилище във Враца. Следва него взима втори и за ремонт. 

„Влизаш в една спирала на кредитите и това по някакъв начин смущава и носи лишения..., защото средствата не стигат и за кредита, и за удоволствията”, казва Люба.

Лидия Димитрова, директор на компания за вземане на кредити, обяснява, че Враца и Монтана са с високи нива на безработица, хората искат да си платят задълженията, имали са нужда от тези кредити, но в последствие изпадат в невъзможност да ги плащат.

70% от хората изпадат в невъзможност да погасят само едно задължение. Близо една пета имат по два заема, с чието изплащане се затрудняват, а по три кредита имат малко от длъжниците.

Снимка: btvnovinite.bg

Според кредитния консултант Тихомир Тошев много хора не могат да разчетат парите си и от получената заплата те да стигнат за всички необходими разходи до следващата заплата. „Точно тази дупка, която се получава, ги карат да вземат неразумни решения да вземат нов кредит, който им е трудно после да обслужват”, посочва той.

Другата грешка, която допускат вече като нередовни платци е отказът да преговарят, казва още Лидия Димитрова.

Експертите предупреждават, че бързите кредити няма да се стопят като първия сняг и съветват длъжниците да помислят за разсрочване на разсрочат дълга, преди да се е стигнало до запор на имоти или заплата.