В последните 4 години интересът към кредитирането се върна и всяка година се формират ръстове. През 2019 г. при българските домакинства има ръст на изтеглените кредити с 8%. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Тихомир Тошев – изп. директор на Кредит център.

Снимка: bTV

Той обясни още, че лихвите по жилищните кредити в промоционалните оферти са с исторически ниски нива – средно са 2,8 и 3,2%.

А българите теглят средно малко над 100 хиляди лева за покупка на жилище.

Тошев добави, че БНБ миналата година е предупредила банките да са по-внимателни в оценка на кредитоспособността, да ограничат финансирането при ипотечните кредити над 80% от стойността на имота, защото там има риск.

Снимка: bTV

Има и стабилизиране на цените на имотите, а пазарът се успокоява и няма спад на броя на сделките. Цените на имотите в София са по-високи и затова се теглят по-големи кредити, хората искат да живеят в по-големи жилища, заяви още експертът.

Снимка: bTV

Той добави и че има сериозен ръст на потребителските кредити. Най-вече теглим за ремонти, по-малко - за почивки.

Тошев коментира и изтеклите данни от НАП.

Снимка: bTV

Изтеклите лични данни през системите на приходната агенция при хакерската атака са непълни, затова, ако някой реши да тегли кредит от наше име, ще му трябват допълнителни.

Поради тази причина не бива да даваме лични данни по телефона, ако някой ни се обади, бе категоричен той и добави, че в кредитния регистър винаги може да проверим какви кредити има на наше име.