От 1 януари 2013 г. влиза в сила наредба на земеделското ведомство, която гарантира, че в млечните продукти ще се съдържат само животински съставки и няма да се влагат палмови и други растителни масла. Това обяви министър Мирослав Найденов с уточнението, че с тази документа на практика се въвеждат драконовски мерки по отношение чистотата на храните – за това ще следи Агенцията по безопасност на храните.

Найденов обясни пред представители на всички браншови организации от млечния сектор, че взискателната наредба е можело да влезе в сила още от 1 октомври тази година. От ЕК обаче настояли да се даде по-дълъг срок на предприятията да се подготвят за нейното прилагане.

Част от млекопреработвателите, които не желаят да изпълняват наредбата, са внесли жалба в съда, който до момента не се е произнесъл по нея. Земеделският министър изрази надежда, че „тези производители няма да поставят бизнес интересите си пред здравето на хората и няма да продължат със съдебните спорове”.

Д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по храните, обясни, че с нововъведенията в сектора потребителите ще имат пълната гаранция, че закупеният от тях продукт е произведен единствено от мляко и в него не се съдържат никакви други растителни мазнини и протеини. Става въпрос за традиционните масла, сирена и кашкавали.

В наредбата се посочва още, че ако един от тези продукти съдържа растителни масла и протеини, те нямат право да се обозначават като млечни, върху опаковката им не трябва да има крава или друг вид животно и каквото и да е друго, с което потребителят да бъде подвеждан, че купува 100- процентов животински продукт.

Друг текст от наредбата постановява, че в едно и също предприятие по едно и също време не може да се произвеждат и млечни и имитиращи продукти. В магазините тези два вида продукти трябва задължително да бъдат на отделни щандове.

Тезата за вредата от палмовите масла защити и водещият диетолог от Националния център по обществено здраве и анализи проф. д-р Стефка Петрова.