Точно на 24 май България се събуди на световния литературен връх. Георги Господинов и романът му „Времеубежище“ в превод на Анджела Родел спечели наградата  „Букър“. Господинов е първият българин с това престижно отличие.

„Честит празник! Честито чудо на езика!“ С тези думи той се обърна към публиката по време на церемонията в Лондон. И днес не пропусна да честити чудото на българския език: „За мен е голяма радост. Това, което успях снощи да кажа на български по време на словото си, искам сега да го пожелая на цяла България. Честит празник, честито чудо на езика!“

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г. за роман, написан на английски език. От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят.

В първите часове след признанието книгата беше изкупена от книжарниците в София.

Снимка: btvnovinite.bg

За световния успех заслуга има и Анджела Родел, която превежда романа на английски. Когато романът влезе в късия списък на номинираните, пред bTV тя заяви: „Пожелавам това да е само началото, да покорим всички големи класации и конкурси в света“.

Анджела Родел
Снимка: btvnovinite.bg

Родителите на Георги Господинов посрещнаха новината за наградата в ямболското село Окоп, където живеят от години. Сред първите, които им се обаждат, са учителите на Георги от основното училище „Атанас Кожухаров'“ в Ямбол. 

„Разплакахме се... той нали каза снощи в словото си – от Югоизточна България ще има едни хора, които да плачат от радост, аз снощи такава възбуда имаше, че до 4 часа не можах да заспя. Изведнъж радостта дойде много, много…“, каза пред bTV бащата на писателя Господин Балчев.

Господин и Радка Балчеви, родители на Георги Господинов
Снимка: btvnovinite.bg

„Той като се обади, казах – Гошко, много сме ти благодарни, голяма еуфория е тук, голямо признание, всички се обаждат, звънят ни.  Той не каза спечелих, или нещо такова, каза само - майко разбрахте какво стана“, допълни макака му Радка Балчева.

Признанието за „Времеубежище“ предизвика реакции и в социалните мрежи. Христо Стоичков написа: „Още една "Златна топка" за България!   Исторически момент - Благодарности от името на всички българи! Честит двоен празник!“

Снимка: btvnovinite.bg

Новината стигна и до Холивуд. „Уау!!! Чакахме го! Поздравления!” Така звездата Сара Джесика Паркър коментира големия успех на Господинов под пост в официалния профил в Инстаграм на наградата „Букър”.

Снимка: btvnovinite.bg

Актьорите от проекта „Поетите” също преживяха много емоционално победата.

По материала работиха Бесте Сабри и Дани Атанасова.