Надзирател е бил нападнат в Централния софийски затвор вчера в късните часове на деня. Това съобщи за bTV Цветан Михайлов – член на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Вчера след 22 ч. като синдикална организация бяхме уведомени за инцидента. Нападението е извършено по време на конвоиране на лишен от свобода от болницата на затвора към корпуса на затвора. Нямаме информация за състоянието на колегата и последствията от инцидента, каза Михайлов.

По-късно зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов каза, че надзирателят е ударен веднъж с юмрук, веднага му е оказана медицинска помощ. Състоянието му е стабилно, не е на лечение в болницата, няма счупвания и други наранявания. На затворника ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност, той ще бъде наказан.

Според Михайлов системата на затворите е разбита, има страшно много пропуски и затворниците буквално си правят каквото си искат. Бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор е последствие от всичко това. „Действително е страшно. Неслучайно ние вчера определихме последния инцидент с бягството на двамата затворници като пробив в системата за сигурност на републиката“, каза Михайлов. Съотношението затворници – охрана е под критичния минимум, посочи той.

Снимка: bTV

Малко знаем за бягството – в общественото пространство официалните лица изнасят информация, която се разминава с онова, което ние научаваме от служители на затвора, които са били на смяна по време на инцидента, посочи синдикалният лидер.

Служителите подават информация, че е имало стрелба от тяхна страна, но с оглед на течащото разследване не мога да я представя като официална. Служители от затвора твърдят, че е имало реакция на надзирателите „и нещата съвсем не са такива, каквито се представят“.

Кой е казвал, че не е имало реакция? Имало е... ще се направи проверка и тогава ще стане ясно адекватна ли е била, отговори на тези думи Проданов.

„Нашите съмнения са, че за пореден път вниманието и обществения и фокус умишлено биват обръщани към най-ниските нива служители, без да се проследят причините и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правосъдието, заместниците му, техния екип, професионалното ръководство, началниците на затвори и пр.“, каза Михайлов.

Снимка: bTV

При това това съотношение на охраняващи – охранявани многократно сме казвали, че не можем да изпълним задълженията си качествено и по начина, по който се очаква от нас, добави той.

След като вчера правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че вина за бягството има охраната, Михайлов каза, че по никакъв начин не приема обвиненията. „Ако г-жа Цачева е гневна и шокирана от случващото се, то това означава, че през цялото време на нашите срещи не е слушала внимателно какво ѝ съобщаваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен вид по официален ред със становища и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите протести. Нещо повече – не чух в нейното изказване да набележи мерки, които в спешен порядък да гарантират ограничаването до разумен минимум на риска от повтаряне на подобни инциденти“.

Снимка: bTV

Надзирателите продължават да искат увеличаване на щатните бройки, подобряване на условията на труд, осигуряване на необходимото техническо обезпечаване.

След вчерашното отворено писмо на синдиката, че обмисля да възобнови протестите, днес Михайлов каза, че „протест ще има, но той ще се изразява в събиране пред Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в опит да представим нашата позиция за случилото се и да защитим честта и достойнството на професията, като поставим на първо място живота ба служителите. Оставките в случая не са повод на разговор на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме“.

Вижте във видеото целия разговор с Цветан Михайлов:

Същевременно все още няма следа от бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев. От МВР напомнят, ако някой има информация за тях, да сигнализира в МВР и в никакъв случай да не влиза във физически контакт с тях.