Срещу подкуп за служител на затвора, с дрон или с пратките храна – какви са начините да се вкара огнестрелно оръжие в затвора?

Според анонимен източник на bTV Владимир Пелов се е снабдил с пистолета няколко дни преди самото бягство. Източникът разказа и за начините, по които може да се вкара оръжие в затвора.

„Може да се вкара с хранителните – ако застанете от външната страна на затвора, ще видите, че на ден по 10 камиончета влизат – хляб, хранителни продукти”. Оръжието може да е било скрито в самата храна или залепено с магнит под микробуса.

Друг начин е с подкуп.

Снимка: btvnovinite.bg

„Със служител на затвора може. Да внесе пратка. Служителят по никакъв начин не знае какво се внася. Дават му един пакет, дават му 200-300-500 лева, понякога и до 1000 може да дадат. Служителят потрива ръце и от чувство за лоялност никога не проверява какво носи. „Здравей, заповядай, жена ти ми го даде, баба ти ми го даде” и това е”.

Но как оръжието минава през всички скенери?

Снимка: btvnovinite.bg

„Всяка сутрин всички служители – независимо от ранга им – минават през детекторите. Но те знаят каква е системата. Отсреща колегата, дето слуша детектора е негов човек. Свирка нещо, той се усмихва – да, няма проблем – влизай”.

Третият начин е пистолетът да е доставен с дрон. Такъв апарат край стените на затвора е забелязван поне три пъти през последните два месеца. Разследващите проверяват и тази версия, но за тях тя не е водеща.

Според разследването най-вероятна е хипотезата, че пистолетът е хвърлен през стената.