Общо 61 644 са лицата, подали заявление като търсещи работа от началото на извънредното положение. Това включва безработни лица, освободени от работа, завърнали се от чужбина, както и такива, които са подали регистрация за получаване на помощи.

Това заяви социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерски съвет.

Тя обясни, че над 30 хил. от тези граждани са подали заявления за парично обезщетение за безработица, а близо 10000 са тези, които са намерили работа, откакто бяха въведени мерките у нас.

За последните 20 работни дни в бюрата по труда са обработени над 103 хил. различни заявления. В това число влизат не само хора, които за първи път се регистрират, но и такива, които се разписват заради изтичащи срокове на техните обезщетения.

Социалният министър обясни, че в бюрата се приемат и заявления за обезщетения към НОИ. Отпуснатите обезщетения от НОИ са 15404, а средният им размер е 650 лв., коментира Сачева.

Освен лично, документите могат да бъдат подавани електронно и по пощата, допълни Сачева. Тя обясни, че няма как това да се случи без електронен подпис, тъй като става въпрос за лични данни.

Всички заявления могат да бъдат свалени от уебстраницата на Агенцията по заетостта. Въпреки това тя коментира, че малък брой хора използват електронните услуги – 3% от заявителите.

Сачева изтъкна, че всички срокове действат и автоматично се удължават.

„Всички безработни и тези, които имат право на социални помощи и имат изтичащи срокове на ТЕЛК и НЕЛК, се удължават до края на извънредното положение“, допълни тя.

По думите ѝ дневно в бюрата по труда се обработват около 4000 души в страната, но подчерта, че напрежението е голямо и призова за разбиране.

Освен това ще бъдат изпратени полицаи в областните градове, които да помагат за реда и опашките в бюрата по труда. Открити са и допълнителни офиси, за да може да се обслужват повече граждани.

Тя отбеляза, че всички служители, които са на първа линия – социални работници, служителите в бюрата по труда и инспекторите в Главна инспекция по труда, ще получат допълнителни възнаграждения. Те са около 6100 души, а сумата, която ще получат е въпрос на разчети.

Също така подчерта, че няма отлив на служители в бюрата. Според нея става въпрос за не повече от 2-3 случая в страната на подали молби за напускане работници.

Социалният министър обясни, че работниците, които са в неплатен отпуск, биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от други работодатели, където там е възможно.

„Друг трудов договор не изисква съгласието на работодателя, с който е сключен основния трудов договор“, обясни тя.

Сачева отбеляза, че всички хора, включени в селското стопанско, по време на извънредното положение и в рамките на 90 дни през годината, могат да получават едновременно както своите обезщетения, така и възнагражденията за труда си.

По думите ѝ е направено всичко необходимо да се облекчат хората.

Тя обясни, че е започнало и раздаването на храни – над 1500 тона, които ще достигнат до близо 41 хил. души в страната. От днес започва и раздаването в столицата.

По програмата „Топъл обяд“ заявления се приемат до 21 април. По изпълнението ѝ са предвидени 5 млн. лв. и би следвало 20 хил. души да получат храна, коментира Сачева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!