544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е внесено в България, а не както беше обявено вчера – над 100 тона. Около 109 тона вече са установени, иззети и унищожени.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева и добави, че партидите със заразено месо не са стигнали до крайния потребител, благодарение на бързата реакция и стартиралите проверки на Българската агенция по храните.

Танева каза, че заразеното месо не е стигнало до търговската мрежа, а е било на склад при различни оператори. Европейски регламент пък забранява на властите да съобщят имената на полския износител, както и на търговците у нас, които са купили заразено месо.  

Ресорният министър уточни, че са изпратени 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за опасните партиди с охладено пилешко месо от Полша. Тези сигнали засягат няколко страни в Европейския съюз, сред които и България.

„Първият сигнал постъпва март месец. Тъй като тази стока не е за директна консумация, а за преработка, такива са правилата, че не се уведомява публично потребителите, както примерно БАБХ са длъжни да уведомят потребителите, ако такава нотификация беше получена за хранителен продукт за директна консумация”, каза Танева и допълни, че Българската агенция по безопасност на храните е стартирала проверки в търговската мрежа за наличности.

От 17 сигнала, 15 касаят един и същ полски производител. БАБХ е изпратила до контролния орган по храните на Полша съответната информация от проверките. Те не засягат само България – продукт на този полски производител е подаден поне в още 7 европейски страни.

Снимка: btvnovinite.bg


Танева посочи, че не може да се изнесе информация за името на производителя, нито за българските оператори, които са изнесли тази стока заради европейските регламенти. Министърът поясни, че страната ни няма правомощия да забрани този производител да продава за България. 

Контролните ни органи не са действали адекватно, критикуват от Асоциация „Активни потребители", защото първият сигнал за заразено месо от Европа е изпратен през март.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, са се забавили страшно много. Защо ние трябва да научаваме само от Европейския съюз за това какво има на нашия пазар? Къде е нашият контролен орган, къде са му проверките за салмонела и мониторинга?", попита д-р Сергей Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg

Един от търговците, купили от заразеното пилешко у нас, съобщи за bTV, че месото, което обработва по това време на годината, се замразява за консумация през лятото. В момента стои изолирано и очакваме поляците да го изтеглят.