Над 100 тона пилешко със салмонела е минало през българския пазар. Пилешкото месо е внос от Полша и вече е изтеглено. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

След като е попаднало в търговската мрежа и част от него вече е била купено от хората. От агенцията по храните успокояват, че реална опасност няма, защото то е преминало термична обработка.

Все още не се знае точно колко е заразеното месо, което е попаднало на територията на страната. Само една от фирмите, която пазарува от полския доставчик, е била снабдена със 100 тона от него.

От същия доставчик са поръчали още близо 10 български фирми.

„В страната се натрупва нотифициране в последния един месец, от 29.10 до този момент до този момент се струпват 10 нотификации, които отново нотифицират пилешко месо със салмонела с произход Полша, но този път те са от един доставчик.

Реално има хора, които са купили това месо, защото нотификациите не пристигат в деня на производство на месото. Нотификациите пристигат при нас значително по-късно”, заяви д-р Кремена Стоева, началник отдел „Официален лабораторен контрол и мониторинг” към БАБХ.

За 2019 г. България е получила 16 нотификации за заразено пилешко месо със салмонела, като последната от тях сме получили на 2 декември и тогава започва изтеглянето на месото.

От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи са получени 168 нотификации за наличие на салмонела в птиче месо от Полша. Засегнати са различни държави членки на ЕС (Белгия, Италия, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Латвия, Литва, Естония, Финландия, Хърватска, Чехия, Франция, Словакия, Великобритания, Румъния, Унгария, България, Норвегия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Кипър), съобщиха от БАБХ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!