Напрегната седмица за учениците в 7. и 10. клас. Над 110 000 ще се явят на матури по два предмета.

Изпитът по български език и литература е утре. За седмокласниците започва в 10 ч. Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени. Шест са със свободен отговор.

По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Изпитът за десетокласниците започва час по-рано, в 9 часа. Ще имат тест с общо 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а шест с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор. Последната задача е за създаване на текст - резюме, заявление или CV.

Изпитът по български език и литература за седмокласниците ще продължи 150 минути. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 9:30ч.

Учителите в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в столицата напомнят, че децата трябва да носят документ за самоличност и да пишат с черен химикал.

"Не преписвайте деца, спокойствие, явете се малко по-рано в училище, носете си лична карта и служебната бележка", заяви зам.-директорът на 18 СУ "Уилям Гладстон" Атанас Димитров.

Квесторите са учители от други училища, а в стаите има видеонаблюдение. Последната задача отново ще е преразказ на текст. Миналата година се падна разказът "Череши" на Захари Карабашлиев.

"Преразказът винаги е на непознат текст, надяваме се утре той да е много интересен за ученици, за да го запомнят и да могат да го преразкажат", учител по БЕЛ в 18 СУ "Уилям Гладстон" Даниела Миладинова.

Седмокласничката Весела Йорданова казва, че в последните дни спи само по три часа на денонощие, за да се подготви за изпитите.

"Притеснявам се дали времето ще ми стигне. Знанията ги имам“, заяви тя.

Утре знанията си по български език и литература ще покажат и десетокласниците. А по математика националното външно оценяване е на 16 юни. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.