Над 11 хиляди са вече потвърдените случай на медицински персонал, заразен с COVID-19 у нас. На този фон - болниците в страната усещат остър недостиг на медицински кадри и легла. На много места липсват и доброволци.

„Това да кажеш добра дума на преуморен човек, на човек, който не може да поеме въздух, това да разнообразиш тези хора, както изморените лекарите така и хората, които се борят за последната глътка въздух, за да не е последна... това е безценно“, споделя доброволецът Петър Велков.

Това са спомените на математика Петър Велков за COVID отделението на Военномедицинска болница. Там прекарва няколко месеца като доброволец миналата година, изолиран от приятели и семейство. Учи медицински термини в движение, разбира и как да разчита изследвания.

„Може да ти се наложи да правиш всичко. Дори двете ръце, които са допълнителна подкрепа, за лекаря са безценни“.

Една от болниците, която не успява да смогне с третата вълна на вируса, е тази в Айтос. COVID отделението разполага с 20 легла, а прием на нови пациенти се договаря още преди да са изписани лежащите.

"Колежките нямат почивка, от септември месец са започнали без почивен ден“, разказа медицинската сестра в МБАЛ Айтос Дафина Георгиева.

Всеки ден отделението е препълнено, нещата са много зле, потвърди началникът на отделението д-р Силвия Маркова.

От наличния персонал в момента са болни 6 души. Желаещи да помагат няма.

"Доброволци, няма такива желаещи, доброволецът първо като дойде пита - аз какви пари ще взема, като съм в отделението“, заяви управителят д-р Паруш Парушев.

„В малките райони много хора са без всякакви приходи, така че много е важно държавата да подкрепи тази дейност“, смята Петър Велков.

Доброволци се набират спешно още за болници в Козлудий и във Велико Търново.