Пациент с коронавирус обиколи няколко болници в Бургаско, за да приет, но свободни легла няма.

Ситуацията с коронавируса в страната продължава да се влошава. Болниците се препълват с болни, а инфектираните средно за страната нараснаха на 482-ма на 100 хиляди души. Най-критична е ситуацията в Бургас, където е премината границата от 700 на 100 хил. Линейки връщат пациенти в тежко състояние поради липса на места в болниците в града.

64-годишният Стамат Ганев е със симптоми от 1 март, но с отрицателни тестове за коронавирус. Лекува се у дома. „Задушавам се, температурата ми е 39,5“, казва той.

На 12-ия ден от боледуването му PCR тестът излиза положителен и по съвет на пулмолог Стамат Ганев търси Спешната помощ в града.

Първият екип, който пристига в дома им казва, че не е за болница. „Щом можеш да дишаш, вече не си за болница – едва ли не ми се скараха защо им губим времето“, разказва Мария Ганева.

В понеделник от болницата в Айтос им казват, че места няма. „Не само, че няма легла, но и всеки ден сме със записване за следващия“, казва д-р Силвия Маркова, завеждаща коронавирус отделението на УМБАЛ-Айтос.

От там, линейка кара Стамат Ганев в триажния център във Ветрен. „Младо лекарче, премери ми сатурацията и каза, че съм за приемане, но там нямат възможност“, казва той.

Не приемат Стамат Ганев и в държавната болница в Бургас. От там обясниха, че на ден връщат по 10-15 пациенти. Приемат само най-тежките случаи, с дихателна недостатъчност.

Според директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров в Бургаска област има свободни 50 терапевтични и осем интензивни легла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!