София разполага с 3700 легла за пациенти без усложнения и малко над 340 легла за пациенти в по-тежко състояние. 75% от тези легла в момента са заети.

В тази връзка от днес столичните болници трябва да са с увеличен капацитет на легла за пациенти с COVID-19 с 20%.

За болница "Софиямед" това прави 30 допълнителни легла. Отделенията остават почти пълни. Най-дефицитни са местата в интензивните.

„Ние се справяме, но не е лесно. Това значи, че трябва да мобилизираме допълнителни ресурси и хората трябва да бъдат допълнително натоварени“, обясни анестезиологът д-р Иван Колчаков.

Лекарят потвърждава, че британският вариант на коронавируса разболява и по-млади. 

„Нашето послание към хората е да не се отпускат и да не мислят, че нещата са минали. Напротив – виждаме, че тази вълна има пикови стойности на заболеваемост и болнично лечение, както и смъртност, която настига втората вълна. И е много вероятно да я надмине“, каза д-р Колчаков.

И извън София болници са на предела. Въпреки поредното увеличение на леглата, в Карлово все още няма къде да настанят всички COVID пациенти. Затова транспортират някои до Пловдив.

Един от пациентите трябва да пропътува 70 километра, за да получи лечение. Не достигат и медиците. От местния щаб успокояват, че все пак в областта има свободни COVID легла.