Над 1 милион лева са спестили българите, които са обявили и платили дължимото на държавата до края на януари. Дотогава важеше отстъпка от 5%.

По данни на Националната агенция за приходите – 18 800 души са се възползвали от отстъпката. Така средно всеки е спестил по около 60 лева. Това е и последната година, в която попълваме сами декларации.

От догодина информацията ще се обработва автоматично от данъчните и онези, които получават  хонорари, само ще трябва да потвърдят сметките. Такива са около 70% от всички подаващи декларации, които са 800 000. Иначе казано, за 560 000 души попълването ще е улеснено.

В момента всеки, който подава данъчна декларация за хонорари, трябва преди да отиде в офиса на НАП или пък да седне зад компютъра, за да попълни декларацията си онлайн, да посети счетоводствата на фирмите, за които е работил, за да събере бележки за доходите. Нерядко по граждански договори трябва да отчитаме доходи от различни фирми.

Манчо Манев има хонорари от преподавателска дейност във Военната академия. Предпочита да попълни декларацията си в офиса на данъчните, за да ползва и помощта им.

Догодина ще може да си спести разходката до тук.

– Колко време си отделихте, за да дойдете до тук да събирате бележки?

– Ами аз бележките ги имах предварително и пътуването до тук и попълването на декларациите. Не се справям там нали трябва да се приспаднат там някакви данъци”, каза Манчо Манев.

От 2020 г. приспадането ще е автоматично и на практика Манчо Манев само ще трябва да одобри направените сметки. Това ще става от компютъра с Персонален идентификационен код от НАП.

„И човек, идентифицирайки се в системата, ще може да види всичко, което НАП знае за него - заплата, хонорари и просто да потвърди. Ако се налага да се добави информация като доходи от наем или данъчни облекчения, те ще се добавят и това значително ще облекчи попълването”, заяви Росен Бъчваров.

А след сметките в офиса на НАП, се оказва, че Манчо Манев всъщност има да взима, а не да дава пари на държавата.