Антични мозайки от древен Рим на гости в България! Експонатите за пръв път напускат италианската столица, за да бъдат показани в Националния археологически музей.

В една от залите на музея ще бъдат изложени 21 изящни антични мозайки, повечето, от които датират от I в. пр. Хр., а някои от тях тежат повече от 300 кг. Експозицията сама по себе си наистина е уникална, защото мозайките са показвани изключително рядко дори и пред публиката в Италия, тъй като изискват специални и трудоемки грижи.

Истинско постижение е, че експонатите са в България, защото подготовката за транспортирането им отнема повече от половин година.

Само няколко часа след откриването си, изложбата вече се радва на посетители, измежду които и чужденци. Сузана Сени идва от Аржентина и сподели, че обожава този вид изкуство. Тя посещава всички изложби, свързани с мозайките.

Експонатите от Капитолийските музеи разказват за живота в Римската империя. А за тяхната изработка са използвани кубчета от варовик, мрамор и стъклена паста.

Показвайки една от мозайките, съорганизаторът на изложбата Слава Василева разказа, че около мозайките е имало традиция в римските бани да бъдат изобразявани атлети и известни спортисти. По този начин се е предавала идеята, че ако посещават банята и се грижат за тялото си, то хората ще бъдат здрави и силени като атлетите.

Директорът на Националния археологически музей доц. Христо Попов допълни, че мозайките са тежки и в преносен, и в буквален смисъл. Трудно е да бъдат запазени, консервирани и реставрирани. Той допълни, че софийската публика има редкия шанс да види изложба, която почти не се показва.

Експозицията се организира с помощта на Италианския културен институт, а желаещите да разгледат могат да го направят до края на месец юли.