Бившият главен прокурор Борис Велчев и началникът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски са сред кандидатите в конкурса на БАН за избор на нови академици и член-кореспонденти (чл.-кор.).

Кандидати са още писателите Иван Гранитски и Недялко Йорданов, историкът Петър Стоянович, арабистът Владимир Чуков и бившият ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ Иван Илчев.

Конкурсът е обявен на 7 май с краен срок за кандидатстване до 7 юни. Имената на допуснатите за участие са публикувани преди няколко дни.

За член-кореспонденти на БАН се избират професори и доктори на науките, които са „обогатили науката с важни постижения, получили са известност и признание в страната и в чужбина с активни публични изяви, свързани са с науката и нейното приложение, имат активна изследователска и експертна дейност“.

Директорът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и кардиологът проф. Иво Петров са кандидати за член-кореспонденти в сферата „Медицински науки“. Там за три места се борят шестима български лекари.  

Писателката Теодора Димова се бори за едно от двете места за член-кореспондент при БАН в сферата „Изкуство и изкуствознание“.

Академията има и две свободни места за учени до 50 г. Там участва проф. Георги Момеков, който е председател на Българското научно дружество по фармация, както и психологът проф. д-р Маргарита Бакрачева, юристът Стоян Ставру и други.

Бившият служебен министър на образованието Николай Милошев се бори за академик в категорията „Науки за Земята“.

Писателят Недялко Йорданов и бившият директор на БНТ Иван Гранитски също се кандидатират за академици, но в сектор „Изкуства и изкуствознание“ заедно с още петима души, но свободното място там е само едно.

Пълният списък можете да видите ТУК.