Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви в специалното студио за Деня на храбростта началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

Той подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като нашите военни търсят решения с помощта както на съюзниците ни, така и на българските военни заводи.

Адмирал Евтимов беше категоричен, че първа задача е осигуряването на летателната годност на наличните МиГ-29, но отбеляза, че се работи и по алтернативни варианти – с изтребители „втора ръка“, които да пазят небето ни до доставката на новите американски F-16.

Тези варианти са обвързани с три ключови фактора – обучението на пилотите и на наземния персонал, както и наличието на необходимата инфраструктура. Именно заради тях началникът на отбраната призна, че се ориентираме към платформата на F-16 – така или иначе е започнал процесът по внедряването му у нас. В отговор на въпрос той потвърди, че „приоритетно“ се водят разговори с Нидерландия, която заменя своите F-16 с нови F-35.

Какво се случва във флота

„Един от най-успешните проекти за модернизация на армията“ е строителството на новите модулни патрулни кораби, което започна във Варна, смята адмирал Евтимов. По думите му избраната след конкурс германска фирма е подходила „много отговорно“ и няма забавяния.

Министърът на отбраната вече е утвърдил и преговорен екип, който започва разговори с Италия за закупуването на една или две подводници и така да бъде възстановен българският подводен флот, прекратил съществуването си след излизането от експлоатация на „Слава“.

Адмирал Евтимов подчерта обаче, че ключов е балансът между възможностите на държавата и нуждите на всички родове войски и затова до сделка ще се стигне само при най-добрите за нашата страна условия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!