Проектът за 150 бронирани машина на пехотата е на стойност 1.2 млрд. лв. без ДДС и над него се работи в България вече 5 години.

В последната фаза на търга участниците бяха сведени до две оферти – тази на финландската компания Рatria с интегриран купол на израелската  Elbit Systems и офертата на General Dynamics Еuropean Land Systems за машина PIRANHA 5 с купол на израелската компания Rafael.

Оказва се обаче, че офертите, които компаниите са внесли в Министерството на отбраната (МО) надхвърлят бюджетната рамка от проекта за инвестиционен разход и МО търси нов подход, за да продължи проекта.

„Двете фирми, които останаха на последния етап дадоха цени, доста по-високи от това, което е гласувал българският парламент. Оттук нататък политико-военната група, която работи по проекта предлага да направим аргументиран доклад до Министерския съвет , че тази опция приключва като възможност”, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, специално за bTV.

Тази седмица той е разпоредил на „ТЕРЕМ” – държавното предприятие с принципал Министерството на отбраната, след разговори с българската военна индустрия да направи аргументирано становище дали е възможно проектът за бронираната машина да  бъде реализиран от българската отбранителна индустрия като български проект.

„Разбира се част от самата бронирана машина трябва да бъде внесена. Това може да стане в сътрудничество с други западни или чужди фирми, но проектът да бъде реализиран с усилията на българската индустрия”, допълни военният министър, който е дал срок от 1 месец за проучването на възможностите и цените в подобна процедура.

По данни на производителя бойната машина Patria AMVXP 8x8 включва модерни технологични системи, които напълно отговарят на искането за предложения на сухопътни войски. Тя е оборудвана с усъвършенствана 30-милиметрова обитаема куполна система на Elbit Systems. Предложената конфигурация за България вече е успешно изпробвана във Финландия и е готова за полеви изпитания от българските сухопътни войски. Системата на машината е в пълно съответствие със стандартите на НАТО.

„Представихме през януари оптимизирано решение на Министерството на отбраната, което е изцяло съобразено с условията на инвестиционния проект”, категоричен е Юси Ярвинен, президент на Patria Land.

Предложеното решение предвижда прехвърляне на около 80% от сглобяването и поддръжката на машините и куполите в български компании. Към момента Patria успешно осъществява трансфер на технологии и реализира местни производствени проекти в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка.

„Това е нормален процес за нас правили сме сходни неща в Полша и Хърватия и сме свикнали с това. Работим с няколко държавни компании и сме увеличили местното производство. И тази седмица правихме срещи с местните компании и сме гъвкави и готови за различни решения”, казва още Ярвинен.

Конкурентната оферта е на General Dynamics European Land Systems със седалище в Мадрид, Испания. Бронираната бойна машина PIRANHA 5 е най-новият модел от висок клас на семейството бронирани машини PIRANHA , от които повече от 12 000 системи са в експлоатация. От компанията  очакват започване на преговори, обяви д-р Томас Кауфман, вицепрезидент General Dynamics European Land Systems заяви за bTV.

„Ние сме подготвени да адаптираме нашето гъвкаво решение към всякакви изисквания на клиента по време на преговорите. Нещо повече нашата машина е вече на разположение в България и може да започне полевите изпитвания незабавно”, уточни д-р Кауфман.

Освен прякото участие в програмата, сътрудничеството с GD като глобален играч, би предоставило на българската индустрия допълнителни възможности за износ.

GDELS  вече има проведени множество индустриални обиколки в цялата страна и подписани споразумения за индустриално сътрудничество с български компании. GDELS вижда голям потенциал в българската металообработваща и машиностроителна индустрия и вече е избрала български фирми за производство на части.

„В процеса на тръжната процедура, за да отговорим на очакванията на българското правителство за индустриално сътрудничество, ние сключихме няколко споразумения за съвместна работа с местни партньори. Така че българската индустрия вече е всеобхватно ангажирана по предложението на GDELS”, посочи още д-р Кауфман пред bTV.

Министърът на отбраната, смята, че и двете оферти надхвърлят ценовата рамка, одобрена от българския парламент, и иска да се обърне за решение към българската индустрия.

„Когато правихме проучвания за сухопътните войски, офертите от фирмите, които бяха запитани, доведоха до тази цена от 1.2 млрд. лв. без ДДС и в един момент цената скача с 30 – 50%. Извинявайте, ние не намираме необходимото обяснение! Даваме проучвателен мандат на „ТЕРЕМ” да преценим дали това може да се случи.

В последните години българската отбранителна индустрия постигна сериозни успехи с изработването на бронираната машина за специалните сили – тя е 4 х 4, но показва че българската индустрия се развива в последните години. Защо да не се опитаме да се опрем на опита на тази индустрия за да реализираме проекта с български сили”, аргументира се Каракачанов.

Той смята, че няма необходимост да се приема от парламента нов проект за инвестиционен разход ако предложеното решение е в рамките на одобрената вече сума.

„Имах два варианта да постъпя – както постъпих, или да вляза в парламента и да внеса предложение да ми внесат 4-500 млн. лв. Това не е  правилният подход. Правилният подход е да се търси вариант, без да се натоварва допълнително бюджетът в тази пандемия и икономическа криза”, обясни министърът.

Решението, което той предлага, трябва да бъде одобрено от Министерски съвет и обсъдено от комисията по отбраната в Народното събрание. В условия на изтичащ мандат на парламента и кабинета и стартираща предизборна кампания решението може да остане и за следващото правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!